Muntanyes de Gràcia

En aquest bloc podreu trobar un recull de diverses sortides i excursions.

Cascades de Glaç a Les Ecrins

Pica del Canigó (imatges)

CANIGO - LES FOTOS DE L'ANGELA

clica a la imatge


Serra de Milany (Osona-Ripollès)

Serra de Milany
Dia 8 de novembre de 2009
'arxiu pdf'



Es època de colors de tardor, grocs, vermells i ataronjats...de castanyers i faigs, de gaudir del silenci del bosc...i la seva olor, olor a humit, aromes de tardor i de bolets, i potser de descobrir algun follet...o alguna fada passejant pel bosc.

Si voleu gaudir de camins llunyans, pastures...i vaques...no ho dubteu, aquesta es la sortida que esperàveu.

Itinerari: El camí de pujada al Castell de Milany es part del recorregut dels camins de l’Abat Oliba (GR-152). Tot el camí és marcat i fressat . Des de l’aparcament, uns senyals verticals ens informen de la direcció que hem de prendre. Enfilem per una pista que s’enfila direcció a la masia Palou Xic. Abans d’arribar-hi, deixem la pista principal i pugem per un sender que passa pel costat de la masia.



El sender travessa els camps on pasturen les vaques i segueix la pujada donant la volta per la dreta al Puig de Palou per un boscos tupits. Seguidament sortim al Coll de Cristòfol. El GR segueix per l’esquerra i arribem a una esplanada on deixem la pista i enfilem un sender que s’enfila als plans del Coll. Ara ja anem pujant la carena i les vistes son una meravella per la vista. Passem pel coll de l’Home Mort i al Puig de l’Obiol, poc atractiu.

A continuació el sender baixa una estona i torna a recuperar la carena plena de prats. Continuem el camí i passem pel Pla de la Bronsa i amb poca estona arribem al coll i Castell de Milany. La baixada per una pista destrossada per les rodes de tracció. Passem a prop de Milany i anem a petar al Coll del Forn, per retrobar seguidament el GR de pujada. Una sortida mol gratificant per la carena entre Osona i el Ripollès.



Recorregut: 17 km. | Dificultat: Mitja | Desnivell: 750 m.
Durada: 6-7 hores (aprox) | Track GPS: Vidrà-Milany

Cartografia: Puigsacalm-Bellmunt (Ed. Alpina) | Mapa + gran: clica aquí

Ressenya: extreta del portal web http://www.aldeaglobal.net/lluisroca/pags/090425_milany.htm

APROXIMACIÓ: Barcelona – Vic – Sant Quirze de Besora (autovia C-17). Seguidament prenem la carretera direcció a Sta. María de Besora i Vidrà. Continuem la carretera principal, deixant el parc a l’esquerra (punt d’aigua) i a la sortida del poble a l’esquerra, hi ha aparcament per tothom.

Hora de trobada: a les 9 hores al poble de Vidrà. | Com arribar-hi: mapa ruta

Material: habitual per una sortida de muntanya (motxilla, botes, cantimplora, menjar, roba d'abric, brúixola, mapa...)

Inscripcions: a traves del formulari de la pagina web (formulari excursions), o envian's un mail a muntanya@uecgracia.cat

Transport: Cotxes particulars
OBSERVACIONS: Obligatorietat de tenir vigent la tarjeta federativa en curs, en cas de no tenir-ne la UEC et facilitara una llicencia temporal només per l’activitat (5 euros).

Vocal: Jordi Mir

Una Era al cim d'una muntanya; Puig de Marc-Puig Cabrer

UNA ERA AL CIM D’UNA MUNTANYA PUIG DE MARC + PUIG CABRER
Dia 1 novembre 2009
'arxiu pdf'



Itinerari: La Riba, 250 m, barraca d’en Bresca, 455 m, corral d’en Bresca, 500 m, portell de l’Alzina, 675 m, el puig de Marc, 715 m, era del puig de Marc, 720 m, Castell Dalmau, 585 m, font de Pasqual, 450 m, la Riba, 300 m, la Ràpita, 240 m, puig Cabrer, 515 m i la Riba

Temps de marxa efectiva: 2 h 10 min + 1 h 10 min
Desnivell: + 413 m + 280 m



Lloc i hora de sortida: Jardinets (passeig de Gràcia/Còrsega) a les 8 h 15 min del matí (trobada 15 minuts abans)

Transport:
cotxes particulars o autocar (tot depèn de la quantitat d’inscrits)

Pressupost:
Aproximadament, 10 € (sense comptar les despeses extres; p.ex. autopista).

En cas de no tenir la llicència federativa es farà una llicència temporal (5 €)

Cartografia: Mapa “Muntanyes de Prades” (ICC i Centre de Lectura de Reus)

Característiques de la excursió: Sortida que es fa, majoritàriament per senders. Consta de dues parts. La primera és la pujada al puig de Marc i com a complement es puja després al puig Cabrer, on hi ha una torre de telegrafia òptica (aquesta segona part és facultativa). Durant el recorregut es veuen marges i unes quantes barraques de les quals la més destacada és la d’en Bresca. Al cim del puig de Marc hi trobem una curiosa era. En la baixada passem pel Castell Dalmau, un curiós monòlit.

Material: Cal anar ben calçats.

Per participar a la sortida cal tenir la llicència federativa de l’any en curs.

Inscripcions: Es farà, amb preferència, mitjançant la plana web; també es pot fer al local social o per telèfon els dies 20, 22 i 27 d’octubre de 8 a 9 del vespre.
Si la sortida es fa amb autocar, el pagament es farà amb un ingrés a la Caixa de Catalunya núm. cc. 2013.0439.94.0200832156; si en el termini de dos dies no s’ha efectuat l’ingrés, l’organització podrà disposar de la plaça. Si la inscripció es fa presencialment caldrà abonar l’import en efectiu.

REUNIÓ INFORMATIVA EL DIA 30 D’OCTUBRE A LES 2O h 30 min.

Vocal: Joan M. Vives

Guia d'Arbres per a nois i noies


El Centre Excursionista de Catalunya i Cossetània Edicions,
es complauen a convidar-vos a la presentació del llibre...


Guia d'arbres per a nois i noies
de Ramon Pascual


Vols tastar-lo?



L'acte tindrà lloc el dimarts 20 d'Octubre, a 2/4 de 8 del vespre, a la Sala d'Actes del Centre Excursionista de Catalunya (C/Paradís, 10-12. Barcelona)


Sinopsi:
La Guia d’arbres per a nois noies és moderna, innovadora, amb unes claus de classificació senzilles i de fàcil maneig, que serveixen per poder identificar els arbres, acompanyades, a més a més, d’informació suficient per saber interpretar les comunitats en què s’agrupen i la seva significació en el paisatge. La guia comença amb 10 temes monogràfics que expliquen com són els arbres i cadascuna de les seves parts, les característiques del paisatge i els trets més remarcables dels principals boscos del país. A continuació inclou la descripció d’uns 50 arbres autòctons, acompanyades de dibuixos i fotografies. També hi ha descrits 26 arbres plantats als parcs i als carrers i 15 arbres fruiters. Núria Duran ha seleccionat els textos corresponents a curioses històries relacionades amb els arbres, la utilitat de la fusta i altres virtuts i aplicacions medicinals i comestibles. Dedicat sobretot al jovent, però els no tan joves descobriran en aquest llibre un millor coneixement del medi natural i una motivació per conservar-lo i estimar-lo.

ELS MARGES D'UN VESSANT DE MUNTANYA: SANT JULIÀ DE CERDANYOLA I EL FORCAT

El diumenge dia 4 d'octubre, 21 membres de la UEC de Gràcia i 2 gossos vam fer un recorregut al voltant de la petita vall on hi ha el poble de Sant Julià de Cerdanyola.

L'excursió va començar amb una suau pujada fins a la creu, des d'on es gaudeix d'un bona vista panoràmica del Pedraforca, seguida d'una altra pujadeta fins al cap del Grau. Aquí comença "la Via", una antiga via de ferrocarril de tracció animal que servia per treure fusta del bosc. Tot planejant vam arribar a la Quadra, un casalot on es guardaven els animals; ja feia estona que havíem entrat al bosc de pi roig i algú de la colla ja havia tret el nas per veure si hi havien bolets. Un cop passada aquesta construcció, el bosc , té més varietat d'arbres caducifolis i per aquí algú ja va començar a omplir la bossa. Un cop passada la collada de Sobirana, el camí s'enfila i passa per una baga on hi ha abundor de faig i de pi i aquí sí que la cosa ja va prendre un altre caire, perquè gairebé la meitat del grup es va dedicar a caçar bolets. Això va fer baixar el ritme, però els "no recol·lectors" ho van acceptar amb paciència. Tot s'acaba i un cop vam ser a coll de Jou, el canvi de vegetació és notable atès que s'entra en un alzinar. Aquí, fins i tot, feia una mica de caloreta. Un grupet va assolir el cap de la serra de Candara des d'on es domina el Forcat, amb la seva senyera.



Un cop reunits vam iniciar el tram d'aventura que consistia en baixar pels antics marges que ocupen 40 ha d'aquest vessant. Aquesta era la finalitat de la sortida. Els marges són molt alts i aprofiten petites llenques de terra; molts estan construits a la vora de la cinglera.


Sense gaire problemes vam aconseguir encertar els punts de baixada fins a desembocar al camí del Forcat.



Un cop aquí vam tornar a pujar per situar-nos al peu d'aquest monòlit. Aquí vam dinar i uns quants membres del grup van assolir el cim al qual s'accedeix amb l'ajuda d'un cable (més útil de baixada). Un cop assolit el cim, només calia baixar pel sender que ens va deixar a la carretera, a pocs metres de Sant Julià de Cerdanyola.





Cobrament Rescats de Muntanya

S'informa que a partir del dia 1 d'Octubre, els Bombers de la Generalitat procediran a cobrar els rescats en el medi natural, segons els següents criteris:

La Direcció General de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments ha començat a cobra aquells rescats o salvaments en el medi natural que hagin estat causats per una de les tres situacions regulades normativament:

- Si té lloc en zones assenyalades com a perilloses.
- Si les persones rescatades o salvades no duen l'equipament adequat a l'activitat.
- Si la persona que sol·licita el servei ho fa sense motius objectivament justificats.

Cal remarcar que els Bombers de la Generalitat s'activaran en tots els rescats i salvaments en què siguin sol·licitats sense qüestionar a priori si el servei pertany a algun d'aquests tres supòsits. També es continuarà informant tots els ciutadans del cost del seu rescat amb l'enviament d'una factura proforma.

El cost de cada salvament es calcula en base a les taxes actualment vigents: 30 €/hora per bomber que hagi treballat en el servei; 39 €/h per cada vehicle que hi hagi intervingut; i 2.271,5 € per cada hora de vol dels mitjans aeris que es mobilitzin.

És necessari prendre consciència a l'hora de planificar i iniciar una activitat de muntanya.

Consells pràctics:

- Abans de sortir, informeu-vos de les condicions meteorològiques i de la possible evolució del temps. Renuncieu a l'activitat si les previsions no són bones.
- Planifiqueu l'activitat i la seva durada, consulteu les guies i el mapa del recorregut.
- Aneu sempre acompanyat o, en tot cas, comuniqueu a algú l'activitat prevista.
- El muntanyisme exigeix preparació: "entrena't i informa't".
- Utilitzeu material i equip adequats a l'activitat.
- En cas d'accident, aviseu els serveis d'emergències a través del 112, telèfon únic d'emergències.
- Mantingueu la serenitat.

Durant la marxa:

- Si aneu en grup, mantingueu sempre el contacte amb els altres.
- Fixeu-vos punts de referència en el recorregut, de manera que pugueu orientar-vos.
- Hidrateu-vos sovint i mengeu aliments energètics.
- Si teniu fred no deixeu de caminar.

En cas d'accident:

- Cal trucar al 112 i donar el missatge d'alerta següent:
* Nombre de persones accidentades i edat.
* Lloc de l'accident.
* Situació de l'accidentat: està ferit?, està conscient?, sagna?, respira?.
* Condicions meteorològiques al lloc de l'accident.

Guia informativa

Gaudeix de la muntanya amb seguretat (173KB)


Informació original a: http://www10.gencat.cat/gencat/AppJava/cat/actualitat2/2009/91001cobramentderescats.jsp

Salutacions

Pica del Canigó 2784 m.

PICA DEL CANIGO 2784 m.
Dies 24 i 25 d'Octubre 2009
'arxiu pdf'


Creu del Canigó, erigida durant la Segona Guerra Mundial, extreta del portal web senderisme.tk

ACTIVITAT PER A SOCIS DE LA UEC AMB LLICÈNCIA FEDERATIVA.

DISSABTE 24.- Sortida de Barcelona fins al Refugi de Marialles 1.718.

DIUMENGE 25.- Marialles - Cim del Canigó, pel refugi de l'Aragó i la xemeneia d'accés al cim (fàcil)

DIFICULTATS.- La grimpada d'uns 100 mts. al tram final del cim amb roca segura.

LLOC I HORA DE SORTIDA Córsega/Passeig de Gràcia a les 10 del matí de dissabte. Cotxes particulars.

CARTOGRAFIA Canigó. Ed. Alpina.

AGRAIMENT: A l'amic Justí (portal web senderisme.tk) per la seva aportació (imatge cim Canigó) que aporta a la fitxa de la sortida, Gràcies.

PRESSUPOST Viatge i 1/2 pensió - Cal dur el dinar de dissabte i diumenge.
- Equip d'Alta Muntanya. Preveure la possibilitat de pluja i baixades sobtades de temperatura

ASSEGURANÇA D’ACCIDENTS A MUNTANYA: Llicència federativa'C' habilitada, obligatoria per participar en aquesta activitat.

GR- Ruta del Cister 1a. etapa

GR - Ruta del Cister (1a. etapa): Forès-Vallbona de les Monges
Dia 18 d'Octubre 2009
'arxiu pdf'
















Sortirem de Forès per passar sota el pla de les Forques i vorejant la cinglera arribar a Belltall, des on, remuntant la riera de Maldanell, fer cap a Rocallaura per, tot seguit, pel turó de l'Isidre i el coll de l'Olla, arribar a Vallbona de les Monges i visitar el seu monestir.

Temps efectiu de marxa: 3 h 45'
Distancia: 15,690 km
Desnivell: 241 m.

Hora i lloc de Trobada:
6 h 50' 'jardinets de Gràcia' (Al xamfrà del Passeig de Gràcia amb Còrsega, pujant pel Passeig de Gràcia a mà dreta, un cop travessada la Diagonal.

Viladrau - Matagalls

VILADRAU - MATAGALLS
Dia 18 d'Octubre 2009
'arxiu pdf'



CICLE DE SORTIDES PEL MONTSENY

Aquesta excursió forma part d’un cicle de dotze sortides al massís del Montseny que es realitzaran al tercer cap de setmana de cada mes durant el curs 2009 – 2010.

Les inscripcions es realitzaran el divendres de la mateixa setmana de la sortida de 20 a 21 hores al local de la UEC de Gràcia, o bé, per telèfon al 670.221.670

Les sortides tenen una dificultat mitjana - alta, de l’ordre de 7 hores de marxa efectiva i amb desnivells.

Recordeu que és recomanable portar roba llarga a causa de les bardisses que ens podem trobar al llarg del camí.

HORA i LLOC DE SORTIDA: A les 7.00 h a la plaça Joanic
HORA i LLOC D’ARRIBADA: Entre les 18.00 i les 22.00 a la plaça Joanic
TRANSPORT: Vehicles particulars.

ITINERARI: Garatge de Molins (km 1,5 de Viladrau a Seva) – Can Bosc – Pla de Malataup – Coll d’Ordials – Matagalls – Sant Segimon – Ermita de l’Erola

CARTOGRAFIA: Mapa del Montseny de l’Editorial Alpina i guia El Montseny, 50 itineraris a peu de Francesc Roma.

HORARI i DESNIVELL: Recorregut amb un desnivell aproximat de 1.000 m. i unes 7 hores aproximades de marxa efectiva.

MATERIAL: Cal portar calçat adequat per fer muntanya, preferiblement que protegeixi el turmell (bota de canya alta) i amb una sola adherent per evitar relliscades a causa del terreny irregular i humit del Montseny. Cal portar tots els àpats del dia i cantimplora plena des de casa. Es recomanable portar pals telescòpics, frontal i roba d’abric.

INSCRIPCIONS: El divendres 16 d’octubre de 20 a 21 hores a la UEC de Gràcia o al número de telèfon 670.221.670 (Aure Martin)
PRESSUPOST: Socis federats: 8 € aproximadament (pel transport) Socis no federats: 13 € aproximadament (8 € transport i 5 € de llicència federativa temporal) No socis: 18 € aproximadament (8 € transport, 5 € de llicència federativa temporal i 5 € com a no soci).

VOCAL: Aure Martin

UEC de Gràcia


En aquest bloc podreu trobar un recull de diverses sortides i excursions.

XXIII Marxa Gràcia-Montserrat


Dies 12 i 13 de Juny 2010

Info Any 2010

Stage d'Escalada a Dolomitas


Del 1 al 7 d'Agost 2010

Més Informació

Llicències Federatives 2010 (FEEC-FEDME)

Cercar en aquest blog

Els nostres tracks

Una mica de tot...

El temps

FEEC